ASI Reisen Headquarters

Architecte
Snøhetta
Lieu
Natters near Innsbruck, Tirol, Austria | View Map
Année du projet
2019
Catégorie
Bureaux
Histoires par
Snøhetta

ASI Reisen Headquarters – A Lush Open Office Space in Timber

Snøhetta en tant que Architecture, interior design, landscape architecture.

When developing its new head office, international trekking and adventure travel company ASI Reisen sought to have its new space reflect the company’s working culture and commitment to offering sustainable trekking experiences for travelers around the world. Situated in Natters, just south of Innsbruck, Austria, this new timber building with an open office concept offers several solutions that will enable the long-term low environmental footprint of the office space. Inspired by a symbiosis between nature and humanity, the design concept was developed together with ASI Reisen’s employees and the design team from Snøhetta.

 

Surrounded by a lush exterior, the four-story timber structure combines timber frame construction with solid wooden elements to optimize material use and allow for the greatest amount of open floor plans. In addition to the open office concept and sustainable construction methods, the building features an optimized and sustainable energy concept, based on a combination of high-tech and low-tech solutions.

 

For humans to continue to live and thrive on this planet, the buildings we inhabit and spend most of our lives in need to be built with as much consideration for natural preservation and energy efficiency as for comfort. “With its resource-saving timber construction and sophisticated sustainable energy concept, the new ASI headquarters marks an inspiration for responsibly constructing our homes and office spaces for the future. At the same time, the new office space offers a pleasant and modern working atmosphere for its employees,” explains Patrick Lüth, Managing Director of Snøhetta’s studio in Innsbruck.

 

A Lush Façade 
Composed of 17 different warm weather and evergreen species growing in big planters, the green curtain façade serves as a glare shield and for shading the generous glass surfaces. On the western side, the employees can use this metal frame as balcony. The 118 climbing plants change the appearance of the façade throughout the year and thus also adapt to seasonal thermal insulation needs. The microclimate created by this green buffer zone reduces the energy required for cooling the building.

 

Green Interior Solutions 
Generous glass surfaces offer panoramic views of the surrounding mountains and forests, and a large staircase and a double-height foyer create a welcoming space for visitors. 

 

The bright and welcoming atmosphere of the building interior is emphasized by the use of light timber as the main material choice. Employee comfort is prioritized through the inclusion of communal spaces such as meeting niches and rooms, a relaxation room, a cafeteria, showers and changing rooms. Shelves abundant with plants provide a visually pleasing subdivision of the different working zones and offer storage space as well as informal workspaces for reading and writing. A bridge connects the new building with an existing building which includes meeting and relaxation rooms. 

 

An Optimized Energy Concept
To achieve optimal results, the energy concept was tested and adapted using a thermal-dynamic building simulation. A reversible air-water heat pump system (40 kW) heats and cools the building via underfloor heating or cooling. Sensors measuring room temperature, humidity, CO2 and wind, control the natural ventilation using thermal lift and wind pressure conditions to circulate fresh air through the building. The constantly monitored room climate then regulates how wide and how long the ventilation flaps are open. The roof is covered with PV panels, and the electricity generated partly covers the power consumption of the building.

 

By offering solutions that will enable the long-term low environmental footprint of the office space, this flexible and open office space over several floors constitutes a healthy and enjoyable working environment for its users. The building is tailor-made for the needs of ASI Reisen and reflects the values of the company in an intuitive and generous way.

Crédits de projet
Fabricants
Architecture, interior design, landscape architecture
HVAC, building simulation
Structural engineers
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct name
FabricantsJakob AG
Fiche technique du produit
Fabricants
Featured Projects
Latest Products
News