Artevelde Ghent

Artevelde Ghent

Architecte
Binst Architects nv
Lieu
Ghent, Belgium | View Map
Année du projet
2009
Catégorie
Écoles secondaires
Binst Architects

Newly built school building Campus kantienberg for Arteveldehogeschool

Binst Architects nv en tant que Architectes.

Newly built school building Campus kantienberg for Arteveldehogeschool
The low-rise building has been modelled to visually separate it from the slope, creating a new space. This is the building’s lung, which draws its air from the embankment area and the patio. The tower has ‘living façades’, which will function as beacons of light both during the day and at night. As a result, Ghent acquires a discrete, yet unique tower.

Building schools means building the future, young people assimilate their spatial experience of light, air, simplicity and beauty throughout their lives. In the first instance it distinguishes itself through its unusual context, specific parameters and programmatic interpretation. Within the contours of the master plan – parallel to the future linear park and in relation to the layout of the building volumes – an ascending staircase with a central patio follows the natural undulation of the city.

This beacon on the Kantienberg hill in Ghent functions as a brick sculpture, in which the entrance and the media library were incorporated, reinforced at the back by a tower. Vertically rotating aluminium plates wrap around the tower like subtle packaging. The ‘living facades’ with their constantly changing appearance are oriented towards the city, flirting with the transparency of the tower. They create alternating moods during the day and at night on Ghent’s skyline.

Featured Projects
Latest Products
News