Armadale Residence

Armadale Residence

Architecte
Pleysier Perkins
Lieu
Armadale, VIC, Australia | View Map
Année du projet
2019
Catégorie
Maisons privées
Histoires par
Pleysier Perkins

Articolo Lighting

Sanders & King
Sharyn Cairns
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
LightingArticolo Lighting
FabricantsFlos
Table lampOluce
Marble stone slab CDK Stone
Lorde
PowdercoatedEvaya
EV80
Interior lightingCRITERIA

Fiche technique du produit
Fabricants
Table lamp
Marble stone slab
Lorde by CDK Stone
Powdercoated
EV80 by Evaya
Interior lighting

Résidence Armadale

Pleysier Perkins en tant que Architectes.

Résumé du projet
Le bâtiment original de l'Italianate de 1888 a été restauré et réorganisé à l'intérieur pour accueillir un grand foyer familial. La zone étendue à l'arrière est cachée de la façade de la rue avec l'accès véhiculaire à un garage pour 5 voitures situé sous le jardin et la piscine arrière.

 

Cadre conceptuel
La qualité et l'importance du bâtiment d'origine exigeaient que toute adjonction joue les seconds rôles sur le plan architectural. Aucune partie des nouveaux travaux n'est visible depuis le paysage de rue et, avec le temps, l'entrée du garage sera également cachée grâce à la maturité des plantations douces à son entrée.

 

L'arrière du bâtiment étant orienté vers le sud, nous avons profité de l'occasion pour rompre avec les anciennes et les nouvelles formes afin de favoriser l'éclairage naturel des espaces de vie arrière, mais aussi pour permettre aux étonnants détails de brique d'être exposés dans les espaces de vie arrière. Le sous-sol et la piscine pour 5 voitures ont été construits conjointement et conçus pour maintenir l'arbre à poivre existant sur le site. L'écurie arrière existante a également été entièrement restaurée et est maintenant déversée sur les logements des invités. La maçonnerie existante ayant été restaurée et, par endroits, reconstruite, la nouvelle annexe a été revêtue de zinc pour offrir un doux contraste avec le bâtiment d'origine.

 

Relation entre la forme construite et le contexte
La forme supplémentaire est une composition moderniste de 3 éléments attachés à l'ancien mur arrière mais qui visent à réduire la sensation de nouvelle masse sur la façade arrière. La forme originale à l'italienne est toujours clairement évidente malgré cette nouvelle addition. La nouvelle forme de l'étage supérieur est soigneusement située entre les deux cheminées d'origine afin qu'elles soient toujours exposées. Ce contraste délibéré vise à mettre en évidence l'étonnant savoir-faire artisanal du bâtiment d'origine.

 

Résolution du programme
Les importants travaux entrepris pour accueillir les véhicules et fournir un espace de stockage considérable permettent à la famille de vivre à proximité de la ville sans compromis. Cela crée une base d'accueil qui permettra à la famille de vivre ensemble de manière heureuse pendant de nombreuses années. L'aménagement est soigneusement réparti entre de multiples zones d'habitation, de travail et des zones privées où se retirer.

 

Matériauxutilisés :
1. Facade cladding 1: Brick Veneer – to match existing 
2. Facade cladding2: Light weight classing – Zinc Metal – Dark grey / Matt
3. Façade 3: Off form Textured concrete 
4. Flooring 1: Mentone Premix – Polished Poured Floor - Snowstone
5. Flooring 2: Rawdon Flooring – Solid American Oak (custom stain)
6. Flooring 3: Marble stone slab – CDK Stone - ‘Lorde’  
7. Doors 1: Timber – Cedar with glazing
8. Doors 2: Skyrange Steel – Custom designed doors 
9. Windows: Aluminum Windows – PowdercoatedDulux Electro Dark Bronze 
10. Window Louvers: Evaya EV80 – Powdercoated
11. Roofing 1: Dark Grey Slate- to match existing
12. Roofing 2: Colorbond corrugated iron, Colour: monument 
13. Interior lighting: Various: Aritcolo, Cult, Euroluce, Hub, Criteria, Living Edge

Read story in EnglishPortuguêsItalianoDeutsch and Español

Armadale House by Pleysier Perkins and Sanders & King

Articolo Lighting en tant que Lighting.

For this impressive Armadale project by Pleysier Perkins and Sanders & King, Articolo lighting was specified for the kitchen and bathroom spaces. Pleysier Perkins and Sanders & King united to revive this 19th-century heritage-listed home and former stables.

Cocooned and cradled together in perfect symmetry, the Lumi collection is the primary design of Articolo’s expansive history. Born through the possibilities of contemporary glass design, the Lumi Wall Sconce reflects a timeless and refined elegance with the simplicity of it’s form.

The Domi Wall Sconce exemplifies exquisite grace through its weightless suspension. Domi is reflective of a contemporary elongated bell and complements any space with refined elegance.

 

The Armadale House

Sanders & King en tant que Interior Designers.

Pleysier Perkins Architects and Sanders & King worked collaboratively to restore this grand building and stables to the highest level as a present-day, functional family home.They were to optimise the indoor/outdoor potentials, while facilitating longevity of design and taking into consideration the changing nature of the current Australian family. The restoration and conversion of this unique Victorian mansion, with expansive grounds and rear stables, involved a modern transformation of the dilapidated, heritage-listed house with a full renovation to the stables. We were to take it from a bygone Victorian era where the kitchen was the unseen, smallest element of the home and to create a contemporary environment for a family of 5, where the kitchen/living are the pivotal hub of the home.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

The traditional use and distinct function of each room was to be inferred but not physically separated, as had previously been within the original layout. The existing house and stables were to be enhanced, with traditional forms embraced and re-invigorated within the design. Wherever possible, existing materials were to be re-used, rejuvenated and to work with the project palette. A key feature of the existing structure was the numerous existing architectural archways throughout. Our design embraced and repeated curves through new connecting openings, ceiling coves, windows, internal glazed steel doors, circular skylights and joinery.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

It was a challenge to achieve a human scale within these enormous spaces whilst retaining the original grandeur. The generous proportions invited a rare design opportunity for oversized joinery, fittings and architectural features: 3m steel doors, changes in floor finishes, exaggerating thresholds and staggered ceiling heights between old and new areas, defined one room from another. Bold colour changes highlighted one space from the other. The inclusion of outsized joinery and light fittings were another design feature used to match and enhance the grandeur of this beautiful building. Careful spatial planning, transformed this collection of ad hoc rooms into a cohesive modern floor plan.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

The Architect’s cleverly re-used the existing red brick, together with concrete and Zinc cladding to re-build and create the new rear extension. This mix of traditional materials: Brick, concrete and metal/steel, informed the rich interior finishes palette, chosen for its inherent quality and timeless aesthetic: marble, timber, poured concrete, polished plaster, steel, tonal paint and custom-encaustic cement tiles; designed to mellow with time. This project is an excellent example of design that can occur when architect, interior designer and client work in close collaboration, addressing the specific needs and wants of the family. It addresses the challenge we face of adult children extending their stay within the home and with this a need for robust and multifunctional living spaces.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

With a sustainable approach in mind, this design celebrates materials with integrity and longevity. Large expanses of poured concrete flooring provide even temperature control and durable, classic materials are used throughout. The progression of design should be to look toward providing designs that can accommodate our clients changing demands and to be able to stand up to the wear and tear of family life, without the necessity or desire for constant update and renovation.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

This project is innovative in how it showcases a brave, eclectic mix of strong elements both in materials, colour, design and scale. Individually each element can stand alone but together they make a bold statement that sits perfectly within such an impressive space. This home is a highly individual design, specific for our clients, right down to the intimate café style booth seating requested in the kitchen.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns
photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns
photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns
photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns
Featured Projects
Latest Products
News