ARCHIPELIA

ARCHIPELIA

Architecte
septembre
Lieu
Paris, France | View Map
Année du projet
2019
Catégorie
Logement social
Schnepp Renou

ARCHIPELIA

septembre en tant que Architectes.

The Archipélia social center is located in the heart of the 20th arrondissement in Paris. Since 2001 Archipélia has occupied the premises that initially housed a supermarket on the ground floor and a technical basement serving the social housing units above. The building is the property of the social housing tenant Paris Habitat and was built in the late 1970s. Archipélia is an important place in the daily life of the inhabitants of the neighborhood but it suffered from a lack of visibility and an unclear spatial organization. The centers classrooms were not adapted to the rich variation of educational, cultural and leisure activities that the center offers.

 

The project to renovate and extend Archipélia was initiated by Paris Habitat, the Association and their partners and is an opportunity to offer more visibility to the center, and spaces adapted to its activities.

 

After a detailed diagnosis of the existing spaces, an analysis of the users need, the interior transformation consisted in the rationalization of the. This spatial work was accompanied by an extensive work on the signage in order to facilitate user orientation. At the same time, the creation of a bright reception area with a central staircase made it possible to understand the center in its entirety from the entrance. This central space with its double height void also let natural light to the spaces located in the basement.

 

The renovated classrooms provide comfort in terms of sound, light and use. Each room adapts to the main activity it hosts, but remains flexible to accommodate other activities according to the needs of the association. The multipurpose room on the ground floor has a kitchen area allowing the organization of events and moments of conviviality with the inhabitants.

 

The new facade is generously glazed and it provides maximum natural light inside while preserving the privacy of users and employees by using translucent glazing in certain places. The facade responds to the need for visibility and identification of the center with its strong vertical rhythm, slender and uniform language that is easily identifiable in the street.

Crédits de projet
Architectes
Project Owner
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News