Aranya Zhenziwei Restaurant

Aranya Zhenziwei Restaurant

Architecte
PLAT ASIA
Lieu
J8R7+Q2 Funing District, Qinhuangdao, Hebei, China | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Restaurants
Arch-Exist Photography

Aranya Zhenziwei Restaurant

PLAT ASIA en tant que Architectes.

 

The project site located in front of an original locust forests at the southern edge of Aranya, Qinhuangdao. Clients have already constructed a black steel frame structure on site, filled with glass, a double-slope roof covered by tent cloth with a max height of 6.3 meters, which stand on a rectangular concrete base. 

photo_credit Aranya
Aranya
photo_credit PLAT ASIA
PLAT ASIA

The architect is designated to renovate it into a restaurant operated by Zhenziwei seafood hotpot, which is selected in “2022 Black Pearl Restaurant Guide.” This is Zhenziwei’s first branch that outside of Beijing. Thus it would redefine the image of the brand. 

In terms of the site environment, pre-existing structure, low cost, and short construction period, the architect rethink the principles of design under the necessary and insufficient conditions, aims at a flexible layout, a stronger connection between people and nature, rather than a single interiors design. 

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography
photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

Place from forest

The origin forest is a crucial role that could define the context. At the end of the axis of the forest, without a complex interaction means, the primitive surroundings and sense of place let architect to decide build a strong connection between forest and space. The landscape, spatial layout, scale and density were also kept sequence accordingly.

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography
photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

Back to the original vistas

To achieve design strategy, build an architecture as a part of nature, architect intend to extend primitive forest to surrounding building, planting the locust trees, hawthorn trees, and turfgrasses and Pennisetum. The approach path was zigged twice, and a stone monolith sit in the end of the vista to create a scenery and let guests prepare for deep into the nature. 

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography
photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography
photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

A duo of parallel planes

The architect selects simple planes to control the spatial scale and layout; it also connect with the nature in the horizon view. Inspired by the eave-a special element of traditional eastern Asian architecture, simplify it by geometry logic into two layers, and deliberately insert it into the pre-existing structure. In the section view, the lower layer is used as a wooden terrace extended from the outline of the building directly to the forest; and the upper layer is used as the ceiling, which defines four areas with height differences. 

Between the two layers, the function line in orders: the private area with 2.7 meters high in the north; multiple people dining area set in the central axis according to the large scale beneath the original structure frame; a silent window area for several people with 2.7 meters high in the south; the ceiling layer cross through the steel frame, encounter the deck with a human scale which is the under-eave dining area. In the initial plan, the terrace would continue to the woods as an open-air platform, and more trees planted on the land for an immersive experience. 

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography
photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography
photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography
photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

Transparence and lighting

The different dining types vary by vertical height, centers of gravity, and spatial tensions, forms various sensory experiences, unlike separated by a decorated wall for a closed space, but an invisible boundary. Instead, the open hall is combined within a more transparent and continuity view, present a more simplified atmosphere. Materials also keep consistency with the black steel frame; design minus unnecessary furnishment, filter the colors, and maintain the transparency and trace of lighting. The metal panel ceiling reflect greenery and vigor introduced to interiors; darkened floor stones were grounded in the land. 

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography
photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography
photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography
photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

Based on the primitive co-existence between architecture, nature, and people, the design, to a minor extent, creates a dialogue adopted of planes between forest and building and communicate with inside and outside, at last generating an authentic space experience and flavor scenes for the only objects: people, nature, and delicacy. 

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography
photo_credit Dennis Zhu@Aranya
Dennis Zhu@Aranya
photo_credit Dennis Zhu@Aranya
Dennis Zhu@Aranya
photo_credit PLAT ASIA
PLAT ASIA

 

Project credits

Project name: Aranya Zhenziwei Restaurant 

Location: Aranya, Qinhuangdao, China

Clients: Aranya 

Operation brand: Zhenziwei 

Architects: PLAT ASIA

Scopes: Architectural Renovation, Interiors, Landscape

Design team: PLAT ASIA atelier d – DH Jung, Guowei Liu, Jingyun Lian

Area: 650 sqm

Materials: Metallic panel, metallic paint, wood veneer, bamboo steel panel

Design period: 03/2021-06/2021

Completion: 09/2021

Photo: Arch-Exist Photography; Dennis Zhu@Aranya 

Video: PLAT ASIA ndn lab

Interiors LDI: YiBoChuan (Shandong) Deepening Design

Landscape LDI: PLAT ASIA simo org – Xiaozhan Zhang, Xiaochun Wang

Lighting design: XinGeEr Lighting Design

Decoration design: Yanan Tao

Featured Projects
Latest Products
News