An Apartment in Verona

An Apartment in Verona

Architecte
studio wok
Lieu
Verona, VR, Italy | View Map
Catégorie
Appartements
Federico Villa studio

An Apartment in Verona

studio wok en tant que Architectes.

A bookcase with a home built around it

The 190 sqm apartment, located near Verona’s historic city centre, is designed for a family, and is divided into two main sections: The first one crosses the whole home giving access to the rooms, the second one runs along the street front overlooking the surrounding Art Nouveau buildings, typical of the neighbourhood.

 

A 9-metre bookcase extends into the entrance hallway and houses the owners' numerous books, changing at the corner of the room to become panels with cupboards inside. The okoumè plywood distinguishes this large structural feature, enhancing the visible edge in the bookcase part and the wood grain in the panelling section.

 

A sequence of four windows on the avenue illuminates the living room, a large room defined by the contrast between the okoumè wall covering and a green partition hiding the kitchen without completely separating the space. Light plays a leading role and enhances the materials and colours of the wall and floor coverings, establishing a dialogue with the period furnishings, a reminder of the owners' family history.
The kitchen features okoumè plywood panels with a small frame that creates delicate light effects on the surface and identifies the different elements of the kitchen. The Carrara marble worktop is integrated with a raised section with a shelf, useful for placing and displaying small objects.

 

The apartment is made up of several functional blocks and the floor finishes signal the transition between the rooms: in the common areas, such as the entrance, living room and service areas, there is a cement and Carrara marble floor, whereas in the sleeping area there is an oak parquet floor, a warmer and more homely material.

 

The main bedroom is divided into two areas by a partition that contains the wardrobes and becomes the headboard for the bed. As in the living room, the space is defined without being divided by an individual element, which interacts with the room on each side and can be arranged in different ways. The walk-in wardrobe leads to the bathroom where the shower is a Guatemalan green marble monobloc, acting as a backdrop to a simple oak block supporting the sink.

Featured Projects
Latest Products
News