ALIKES VISITOR CENTRE

draftworks* architects en tant que Architectes.

The ‘Garden of the Forking Paths’


The project is located at the salt lake of Alikes, a protected area (RAMSA land NATURA 2000 listed) of unique beauty near the city of Larnaca, Cyprus. Due to the uniqueness of the landscape and the purpose of the project, which is a visitor centre, we wanted to create a building that could hide and merge with the environment.


This results in a concept of routes interweaving and crossing with each other that provide various qualities of interior and exterior space.


The primal purpose of the building is to offer the visitor the experience of walking in the landscape and viewing the surrounding beauty from various viewpoints. The steel structure of the building as well as its slight detachment from the ground ensures the reversibility of the intervention and the recyclability of most of its materials, while it is designed to leave the least possible marks on the landscape.


A surface consisting of steel grating that wraps around the building creates a second skin that controls the intake of air and light in the building. The building adopts sources of renewable energy; a system for biological treatment of waste, while the grey water and rainwater is collected and reused.

Featured Projects
Latest Products
News