66 Hope Street

Elenberg Fraser Architecture en tant que Architectes.

Forest & Lane delves into our fascination with contemporary Queensland and our deep reverence for the local Murri way of life. We have long admired the Queenslander and our concept pays homage to the unique architectural set up of elevating living yet maintaining the natural topography of the land.

Composed of two buildings raised 30m off the ground modestly supported by slender pilotis, we seek to evacuate the ground plane and to introduce a new urban thoroughfare; the linear forest, the laneway and the cabinet of curiosities all within a single urban gesture. The city receives a new tactile forest experience with dense layered vegetation that seeks a visceral connectedness to the original custodians of the land, the Turrbal and Jagera people.

Fronting Hope Street in eclectic South Brisbane, the forest presents itself as a mysterious composition of totemic elements of curiosity within the landscape. Skeletal animal structures are set amongst dense foliage while moss covered rocks reveal a meandering pathway. As the pedestrian gets drawn deep into the forest, other curious components begin to reveal themselves; an iron chef stage on steps, a suspended running track emerging from hanging plants, art pieces set within glazed boxes along a new laneway and a nod to Splitting by Gordon Matta-Clarke through the presentation of multi colored contemporary Queenslanders split open through the middle.

We split The Queenslanders to reveal the bones of Brisbane, its cultural and natural heritage with a vibrant emerging creative scene. Artists’ studios, provocative museums and cultural centers are housed within. They ask visitors to reflect on the indigenous way of life juxtaposed with contemporary Brisbane, challenging a consideration of our status quo.
We have proposed a tower that responds to the sweeping views of Brisbane and its river. The architecture is driven by the desire for each room to be expressed as a framed bay window. Depending on its location in plan and elevation, rooms are parametrically pushed inward or outward in response to their proximity to the view. The result is a form that twists in plan, generating an elegant series of 4 double curved edges against the skyline. At the highest point, we find the Cosmos pool, accessed through a cylindrical telescopic lift that rises to the rooftop. Here we relive stories of the Dreamtime through contemplation of the stars from this spiral format open air pool. This is a building that features familiar characteristics of Queensland but presented through new and curious ways. Novelty is what excites us and Forest & Lane will be the new experience that changes and challenges our expectations of what good buildings should be.

Featured Projects
Latest Products
News