118 Subsidized dwellings, offices, retail spaces and garage

118 Subsidized dwellings, offices, retail spaces and garage

Architecte
amann canovas maruri

Andres Canovas y Nicolas Maruri
Lieu
Plaza de la Hispanidad, Coslada, Spain
Année du projet
2012
Catégorie
Bureaux

Magasins

Logement
David Frutos

118 Subsidized dwellings, offices, retail spaces and garage

amann canovas maruri en tant que Architectes.

The Coslada Hybrid Complex Located in a recently redeveloped area in the industrial town of Coslada, close to Madrid, the project is born of the arrangement between different uses and different height levels: underground parking, offices and commercial uses from the public ground floor to the public raised space on the third floor platform, and from this level residential spaces: it is a hybrid building in the periphery.


It was promoted by the local government in order to cover the lack of low cost housing in the city. The whole of the 20.000 m2 to build with an inversion of 8.700.000 euros was designed according to a specific demand for young people, where the 70% of the totality of 118 units would be appointed for rent, keeping thirty five dwellings for sale.


The project aims to offer an attractive urban proposal farther than the mere accumulation of residential units. The decision to divide the volume in four towers around a public raised space that works as a cover for the entrances and commercials in the public ground space turns the building into an urban visible joint that connects different areas in the city.


The low square is connected to the high public space by an elevator and a hung metallic stair. The high plaza, elevated ten meters, communicates the four towers and separates the diverse uses, becoming definitely the heart of the project. As a meeting point space, it assumes its condition, once equipped, as sensitive leisure place for collective socialization, changing into an open community new service for the city.


The housing complex consists in 40m2 apartments and 60m2 two bedroom dwellings. The interior space of the apartments conceived as a continuous space that can be modified with large sliding doors, are enlarged with a 7m2 protected terraces thought for permanent use. The apartment’s space is separated from outdoors by a thick linear storage set and from the noise of common corridors, with the mechanical rooms.


The set is constructed with a reinforced concrete structure, covered with a steel sheet skin that is finished in shades of gray, working as a ventilated façade that change from opaque finish to perforated finish.

Featured Projects
Latest Products
News