105 apartments for the elderly

105 apartments for the elderly

Architecte
Peris+Toral.arquitectes

BONELL I GIL ARQUITECTES
Lieu
C. de Bolívia, 49, 08018 Barcelona, Spain | View Map
Année du projet
2017
Catégorie
Appartements
José Hevia
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
Facade claddingBAUMIT
WindowsTechnal
RoofingBreinco
ExteriorESCOFET 1886 SA
FlooringSWISS KRONO Group

Fiche technique du produit
Facade cladding
by BAUMIT
Windows
by Technal
Roofing
by Breinco
Exterior
Flooring

105 apartments for the elderly

Peris+Toral.arquitectes en tant que Architectes.

The 105 units are distributed in three volumes with a fan-shaped layout on a       double-height volume containing a health centre and a civic centre. Addressing its context – 22@ District in Barcelona –, the project adopts a double strategy: on the one hand, the plinth acknowledges the layout of the city’s gridded expansion (Eixample), and on the other, the volumes extend the sequence of neighbouring blocks that respond to the Diagonal. The result is an architectural ensemble that despite its domestic height is able to dialogue with the unique geometry of the high and sharped nearby buildings, joining into a greater scale urban piece of strong identity.

 

Each building has seven or eight apartments per landing, with a central corridor that is illuminated and extended at the ends. The vertical core is placed on the north end of the corridor and in the other side it opens to a communal balcony with south-facing views.

 

Expansion of the dwelling’s perceptible boundaries

The typical housing unit is organised around a central core of servant spaces as well as the bedroom and the living room, both understood as a continuous and flexible space articulated by the terrace.

 

Spaces connect or segregate through large sliding doors, like movable walls. If they are all open, space flows around the core. Depending on whether doors either open or close, space is transformed so it can be differently used. Doors modify the boundaries of space in addition to encouraging ambiguity in use.

 

The house seems larger than it measures not only by what can be seen but, above all, by what is not seen. Rooms are never enclosed, they vanish into neighbouring spaces, which are slightly recessed. Tangent perspectives flow around the core linking continuous spaces.

 

Sustainability

The main goal is to reduce the energy demand throughout passive systems and architectural decisions. All the resulting energy demand not resolved with architectural decisions is fixed with an urban network of heating-cooling distribution named Districlima that guarantees an efficiency four times better than conventional systems.

 

Due to all these decisions, the building is qualified with an A for European Energy Labelling.

 

-Heating energy demand reduction:

  1. WINTER-SUMMER SOLAR FACTOR VARIABILITY.
  1. SOLAR GAININGS through the orientation of the fan-shaped building distribution.
  1. EXTERIOR WALL INSULTATION AND AIR-TIGHTNESS WINDOWS.  
  1. HIGHLY INTERIOR THERMAL INERTIA. The heat stored at walls or pavements during the day is returned to the indoor environment during the night, reducing thermal differences and regulating the interior temperature.

 

-Cooling energy demand reduction:

  1. ADJUSTABLE SHUTTERS to avoid annoying summer’s direct solar radiation.
  1. THERMAL INERTIA. At summer’s season the thermal inertia also helps to regulate the interior temperature absorbing heat during the day and dissipating it at night.
Crédits de projet
Featured Projects
Latest Products
News