Claire-obscur

Claire-obscur

Arquitecto
Bureau Fraai
Ubicación
Amsterdam, Netherlands | View Map
Año Del Proyecto
2021
Categoría
Oficinas

Apartamentos
Flare Department
Hoja De Especificaciones Del Producto

ElementoMarcaProduct Name
LightingTonone
Kitchen countertopCosentino
Kitchen countertopNEOLITH by TheSize
HardwareFormani
FabricantesJUNG / HATEHA
LightingWEVER & DUCRÉ

Hoja De Especificaciones Del Producto
Lighting
BOLT por Tonone
Kitchen countertop
por Cosentino
Kitchen countertop
Hardware
por Formani
Fabricantes
Lighting

Bureau Fraai converts a monumental building into high-end apartments and office spaces

Bureau Fraai como Arquitectos

In the Museum Square neighbourhood in the city centre of Amsterdam Bureau Fraai completed a conversion and upgrade of a monumental building into high-end apartments and office spaces. The architects took their inspiration from the Claire-obscur technique applied by the painter Gerard van Honthorst (after whom the street ‘Honthorststraat’ is named) who was a gifted follower of the famous ‘claire-obscur’ painter Caravaggio.

photo_credit Flare Department
Flare Department

This characteristic building and once beautiful monumental interior with a total of 4 storeys and a souterrain had lost its charm throughout the time and lack of ownership and maintenance. Both the new owner and municipality wanted this building to be restored and upgraded with full respect and care for all the monumental characteristics, details and quality. Therefor all the existing characteristics and details were well documented and photographed to ensure they would be restored accordingly.

photo_credit Flare Department
Flare Department

Office spaces are created on the ground floor and in the souterrain. On the upper floors spacious high-end apartments are created by respecting the typical existing building layout with a front and rear room separated by an open ensuite cabinet.

photo_credit Flare Department
Flare Department

For the new interior design Bureau Fraai took the approach of ‘respecting the old and embracing the new’ by combining the characteristic features of the existing interior with contemporary design features and interventions. They took the ‘claire-obscur’ technique as their main inspiration. Claireobscur is a technique from painting in which the light-dark contrasts are portrayed more strongly than they often are in reality. This produces a dramatic effect that accentuates three-dimensional shapes.

photo_credit Flare Department
Flare Department

Bureau Fraai designed these strong light-dark contrasts within the apartments and offices by introducing new strong unicoloured interior interventions opposing the light grey basic colour. The harmony of these quite dramatic interventions with the refined existing characteristics resulted in strong and unique ‘claire-obscur’ identities for each and every floor.

Team:
Client: Schönhaus
Architect: Bureau Fraai
Contractor: Bouwbedrijf Van Schaijk
Interior builder: Profiel B.V.
Structural engineer: Structure Engineering

photo_credit Flare Department
Flare Department
photo_credit Flare Department
Flare Department
photo_credit Flare Department
Flare Department
photo_credit Flare Department
Flare Department
Caption
Caption
Créditos Del Proyecto
Productos utilizados en este proyecto
Featured Projects
Latest Products
News